Dato: 28. september 2016

Der bages og syltes for Septembers himmel er så blå.

Der bages og syltes for Septembers himmel er så blå.

Jeg har før kaldt det sommer nummer to i år, og for mig føles det sådan. Solskin og 27º i efterårsmåneden, som vi måske havde ønsket i Juli og August. Så strækker det jo alligevel sommeren lidt længere, når der kommer varme og sol så sent. Lur mig om vi ikke også stadig kan opnå fint vejr helt hen i Oktober.

Lige nu er der mange ting der stadigvæk kan høstes fra haven. Septembers milde varme vejr, med masser af sol, fik pludselig mange tomater til at modne, og de blå druer i drivhuset blev rigtig søde og gode. Figner bliver modne fra dag til dag og squashhøsten er fantastisk.

Jeg blev inspireret til at lave lidt anderledes ting med tomater og blå druer end jeg plejer. Jeg har lavet sukkerfri druemarmelade ved at koge saften af de mange blå druer og derefter si det og koge det op med grøn Melatin. Det giver en flot lilla marmelade, som smager rigtig godt. Lidt en mellemting mellem en gele’ og en marmelade.

Så blev jeg også inspireret til at bage muffins med de små blå druer som fyld, og dem får du opskriften på her:

Du kan selv vælge om du vil gøre dem sukkerfri eller ikke, og har du ikke lige vindruer, kan de erstattes af blåbær eller brombær, som jo også er dejlige efterårsbær.

Drue Muffins.                                        12 stk. ( store)

Du skal bruge:

3 æg

150 g sukker/Sukrin

175 g mel

1 tsk. bagepulver

100 g smeltet smør

400 g små druer

Sådan gør du:

Pisk æggene med sukker/ Sukrin til en fyldig masse. Bland mel og bagepulver og vend det forsigtigt i æggemassen. Tilsæt det smeltede smør og vend de skyllede druer i til sidst.

Fordel dejen i tolv papirsforme og bag dem ved 150º i ca. 25 – 30 minutter, til de er gennembagte og lysebrune.

Drue muffins 2

Drue muffins

Tomaterne har givet godt både på friland og i drivhuset. Når de modner mange på en gang, kan det være svært at få dem alle brugt kun til salat eller rå på rugbrødsmadder, så jeg tænkte, at jeg ville prøve at lave mine egne “soltørrede” tomater, men uden at tørre dem i solen. Det ville give mig mulighed for at gemme nogle af tomaterne til den kolde årstid og samtidig prøve noget nyt.

Og opskriften får du her.

 Ovntørrede tomater i olie med hvidløg.

Du skal bruge:

1/2 kg tomater

1 helt hvidløg

2 dl. æblecider eddike

ca. 3 dl olivenolie

Citrontimian

Salvie

Flagesalt

Sådan gør du:

Tænd ovnen på 100º varmluft.

Skær tomaterne i kvarte og læg dem på en bageplade på et stykke bagepapir. Drys tomaterne med flagesalt og kom dem i ovnen og lad dem tørre 1-2 timer. Afkøl derefter.

Del det hele hvidløg i fed,og skræl feddene, skyl krydderurterne. Kog eddiken op og kom hvidløg og krydderurterne i den kogende eddike.Efter et opkog tages de op igen. Tag et passende glas og kom de ovntørrede tomater i glasset skiftevis med krydderurter og hvidløgsfed. Dæk derefter det hele med olivenolie. sæt låg på glasset og stil på køl.

Du kan bruge de krydderurter som du har lyst til og prøv f.eks. også at tilsætte sorte oliven til tomaterne. Brug dem som tilbehør eller i salater og sammenkogte retter.

 

img_0365

 

Husk nu at nyde det gode sensommer vejr og den meget blå himmel.

Rigtig god fornøjelse med disse hjemmelavede ting.