Dato: 21. februar 2017

Fastelavn – er mit navn……

 

 

 Fastelavn – er mit navn…….

 

 

 

Forleden blev jeg faktisk lidt udfordret.

Jeg blev spurgt om jeg kunne bage “gammeldags” fastelavnsboller til en fastelavnsfest. Umiddelbart svarede jeg selvfølgelig ja, for det skulle jo ikke være det store problem.

Men da jeg kom til at tænke lidt nærmere over, hvem det var der havde spurgt, blev jeg pludselig i tvivl om, hvad der egentligt var ment med ” gammeldags” fastelavnsboller.

Det er jo ikke sikkert, at en pige i tyverne, har det samme syn, på hvad der er gammeldags, som jeg. Og hvad betegner jeg egentlig selv som “gammeldags” fastelavnsboller.

Da jeg var barn boede vi langt ude på landet, hvor jeg ikke dengang husker, at vi fik fastelavnsboller fra en bager. Alting var hjemmelavet, og jeg husker min mors fastelavnsboller som en gærdejsbolle med duft og smag af kardemomme. En bolle med et hul i midten, hvor der enten var fyldt creme eller sveske mos i, og som variation ind imellem også hindbærmarmelade. De blev pyntet med glasur, med kakao eller ganske almindelig hvid glasur.

Hvis de skulle være ekstra fine, var det vandbakkelsesboller med flødeskum og syltetøj imellem og glasur på toppen.

Da jeg blev 12 år flyttede vi til en lidt større landsby, hvor der var ikke mindre end to bagere, og fra den tid husker jeg, at når vi fik fastelavnsboller, bestod de af wienerbrøds dej, hvor der var lagt vaniljecreme, flødeskum og marmelade mellem to dele, og de var pyntet med glasur i forskellige farver på toppen.

Senere da jeg fik husgerning i skolen, lærte jeg at bage cremeboller, som var en lukket bolle med vaniljecreme i midten og smeltet smør og sukker på toppen.

Når jeg spørger min mand, som er en del ældre end jeg, hvad han forbinder med “gammeldags” fastelavnsboller, så fortæller han om et lille job han havde som dreng, hvor han på cykel kørte rundt til folk med fastelavnsboller fra bageren, og derved kunne tjene lidt småpenge. Men han husker dem som en bolle med rosiner og sukat i en form for wienerbrødsdej.

Så i virkeligheden forbinder vi vel en “gammeldags” fastelavnsbolle med vidt forskellige ting, alt efter hvilket miljø og hvilken samtid, vi er vokset op i.

Da jeg spurgte nærmere ind til, hvad pigen i tyverne forstod ved en “gammeldags” fastelavnsbolle, var svaret: en lukket cremebolle med sukker eller glasur på toppen.

Så derfor får du opskriften på dem her.

Se opskriften på fastelavns cremeboller her.