Dato: 19. oktober 2016

Halloween er suppetid.

Hallo Halloween.

Halloween er efterhånden blevet et fænomen, som vi i Danmark har taget til os, som en årligt tilbagevendende begivenhed. Begrebet kommer fra de engelsktalende lande, men relaterer sig i virkeligheden til allehelgens aften d. 31. oktober. I folketroen er allehelgens aften, den aften hvor hekse, genfærd og de mørke magter er løse, for at håne de helgener der festes for på denne aften. Og herhjemme fejrer vi den mere og mere i den amerikanske stil, hvor man går “all in” på denne aften. Det er med udklædninger og børn og også voksne, der går rundt fra dør til dør, og siger ” Trick or treat”. Vi skærer græskar hoveder ud og pynter op,som aldrig før. img_0476 Jeg synes det mest hyggelige ved den begivenhed er, at så kan man sætte en masse lys udenfor i diverse græskarhoveder, som en lille forsmag på, at den mørke tid er her, og vi snart kan hilse julelysene udenfor velkomne. Så på den måde har jeg også lidt taget traditionen til mig. Jeg synes jo også at det kan være sjovt,  at lade maden afspejle halloween og det kan man jo gøre på mange måder. Vigtig for mig er ihvertfald, at når jeg nu alligevel skærer græskar ud, så skal det udnyttes så optimalt som muligt, så spildet mindskes. For vi skal da bruge alt det vi skraber ud af de famøse græskar på en så fornuftig måde, som muligt. Oplagt er jo en dejlig græskarsuppe, for nu er vi jo gået ind i den lidt koldere tid, hvor supper er på sin plads. Lav nu bare en stor portion, for et enkelt græskar, kan give mad til mange. Det I ikke spiser med det samme kan sagtens fryses ned. Det store græskar, som jeg udhulede i dag, gav en suppe til ca. 8 – 12 personer, alt efter om man bruger det til forret eller som hovedmåltid. img_0467 Retten er let lækker og ligetil.

Græskarsuppe.                                         8 – 10 pers.

Du skal bruge: 2 store løg 4 – 5 fed hvidløg 2 stænger blegselleri 150 g knoldselleri 1600 g græskar eller Hokkaido ( det var den mængde mit store græskar gav ) 2 spsk. kokosolie chili efter smag 4 grønsags bouillon terninger 2 l. vand 2 tsk. paprika 2 tsk. karry salt, peber Sådan gør du: Skræl løg og hvidløg og skær dem i tern. Blegselleri og selleri rengøres og skæres i terninger. Græskarkødet skæres i mindre stykker. img_0465 Kokosolie kommes i en gryde og chili, paprika og karry svitses hurtigt af i den varme olie. Tilsæt løg, hvidløg, blegselleri og selleri, og lad grønsagerne svitse grundigt. På den måde får du meget mere smag fra grønsagerne til din suppe. Kom derefter græskarkødet i og svits det med i ca. 5 minutter. Tilsæt vand, salt, peber og bouillon terninger. Giv suppen et opkog, skru ned for varmen og lad den simre til grønsagerne er helt møre. Tag en stavblender og blend suppen. Smag til med salt, peber og evt. ekstra chili. img_0479 Server evt. suppen med chilistegte rejer og lidt skyr på toppen.Smager også skønt med et stykke hvidt dampet fisk, ristede bacontern eller kyllingekødboller. Der er mange muligheder med denne suppe. Frys noget af suppen ned, hvis du ikke skal servere for så mange personer, så har du let mad til en anden dag. Og så husk at gemme lidt af kernerne til såning af næste års høst. Jeg skar også et lille hoved ud af en Hokkaido, og den blev da vældig sød, og dens indmad fik jeg så passet ind i en dejlig kage. img_0464 Halloween hører også sammen med hygge / uhygge, og måske har du lyst til at lave din helt egen Halloweenkage til kaffen. Jeg kan bedst lide de hyggelige udgaver, men hvis du er mere til det uhyggelige, kan du jo pynte den som du har lyst til. Kagen er ikke helt sund, men et godt alternativ til andre mere usunde typer. til gengæld rækker den til rigtig mange personer, så inviter du bare nogle gæster og gå i gang.

Hyggelig Halloween chokoladekage.             10 – 12 personer.

Du skal bruge:

Bund:

1 Hokkaido

2 spsk.Kakaopulver

2 tsk. kakaonips

1 spsk. kokosolie

3 store æg

70 g kokosfibermel

200 g mørk chokolade

4 spsk. sukrin

1/2 æble

2 tsk. bagepulver

1 dl mælk

1 tsk. salt

1 spsk. loppefrøskaller

Sådan gør du:

Alle ingredienser til bundene, undtagent chokolade, kommes i en blender eller foodprocesser og køres sammen til en ensartet masse. Kom chokoladen i og lad det kort køre med,  det skal ikke være helt hakket. Der må gerne kunne fornemmes chokoladestykker i dejen.

Fordeles i en stor springformering, eller kagering på et stykke bagepapir og glattes ud til kanten.

Bages ved 175º i 30 – 35 minutter. Må gerne være lidt svampet indeni.

Afkøles.

Fyld:

Du skal bruge:

2 Khakifrugter / sharon

5 dl. skyr med vanilje

8 blade husblas

2 dl. vand

4 spsk. mørk chokolade

2 spsk. fibersirup

2 dl. piskefløde

Sådan gør du:

Skær Khaki / sharonfrugt i tynde skiver, halver dem og skær evt. øjne og næse ud, som på et græskar. Sæt de tynde halve skiver rundt i kanten ud mod ringen af springformen, ovenpå bunden. Lav så mange halve skiver, så du når hele vejen rundt.

Det overskydende Khakifrugt skæres i små bitte tern til pynt.

Læg husblas i blød i koldt vand i 5 minutter.

Kog de 2 dl vand, tag det af komfuret og smelt chokolade, sirup og den udblødte husblas direkte heri. Pisk fløden til en let flødeskum.

Kom skyr i en skål og rør det afkølede vand med chokolade og husblas i. Rør hurtigt undervejs, så det bliver blandet godt. Vend flødeskum i og hæld massen i springformen med bunden. Det skal dække khakifrugterne helt. Læg film over formen og sæt den på køl et par timer.

Løsn forsigtigt springformsringen med en spids kniv, hele vejen rundt i kanten, og løft ringen af..

Pynt kagen evt. med hakket hvid chokolade og Khakitern, eller skær en skive Khakifrugt ud som et Halloween græskar ansigt.

img_0483

 img_0485

Prøv min kage.

Happy Halloween

Fra Bente Skov