Dato: 5. juni 2017

Opskrifter fra Uge 22

Opskrifter fra uge 22.

Opskrifter med løvstikke:

Her kommer som lovet, opskrifterne fra ugens undervisning, som jeg håber kan inspirere dig til, at få brugt de mange krydderurter i haven.

De har enorm kraft og smag lige nu, og er også rigtig flotte, med deres forskellige farver og ikke mindst blomster.

Løvstikken blomstrer dog ikke helt endnu, men den er en fantastisk krydderurt.

Nogen kalder den ligefrem en mirakelurt, da den vokser lynhurtigt, er perfekt f.eks at komme i frikadellerfarsen, og kan holde katte væk fra sandkassen, og så smager det perfekt at putte et par stilke ned til de nye kartofler.

Man mener at løvstikke er kommet hertil i sin tid, med munke fra Persien, og som jeg skrev i et tidligere indlæg, var den meget mere brugt, før vi fik bouillonterninger i husholdningen. Både i saucer og i supper, til dressinger og som smagsgiver i diverse retter.

Hr du ikke selv en løvstikke i haven, så spørg naboen, eller en du kender, om de skal have tyndet ud i deres, og få så en del af deres plante, det er en nem måde, da den er let at få til at gro.

Tidligere blev løvstikke også brugt som potensmiddel ved at man tilsatte løvstikke i mandens badevand, og mente at potensen så ville øges, og derfor hedder urten også på tysk Liebestock.

Katte og hunde bryder sig ikke om duften fra løvstikke og derfor kan man lægge løvstikke i blød i vand, og vande f.eks. børnenes sandkasse med vandet. Så vil hunde og katte ikke gerne besørge der.

Kom også gerne løvstikke i fryseren, så du har til vinterens retter, når den tid kommer.Min mormor havde den altid med i hendes suppevisk, som bestod af løvstikke, porreblade og selleritop.

Løvstikkesalsa:

Du skal bruge:

50 g hasselnødder

50 g tørt hvidt brød

1 stort bundt(er) løvstikke

1 fed hvidløg

1 spsk rapsolie

3 spsk æbleeddike eller anden frugteddike

1 tsk sukrin

Sådan gør du:

Kom hasselnødder, hvidt brød, løvstikke, hvidløg, rapsolie og æbleeddike i en food processor og blend til det er en ensartet masse.

Smag det til med salt, peber og sukrin fibersirup.

Kød i spidskål med yoghurtcreme:

Du skal bruge:

1 stk spidskål delt i blade

1 fed hvidløg

skal af 1/4 økologisk citron

1 pk (350 g) wokstrimler

1 stk skalotteløg

1 tsk madagaskarpeber i lage

1 dl græsk yoghurt 10%

olie til stegning

salt og peber

1 stk toppet spsk. hakket løvstikke

Sådan gør du:

Rist kødet hurtigt i olie, hæld det i en sigte, gem stegeskyen og krydr med salt og peber.

Hak løget, mos madagaskarpeber let.

Tør panden af for stegerester, og tag den af varmen.

Kom løg, peber og yoghurt på panden, og vend rundt.

Vend kødet i.

Server i spidskålsblade.

God fornøjelse med løvstikken og god Pinse.

Med venlig hilsen Bente Skov.