Dato: 1. april 2017

Ramsløg og forår.

Ideer til Ramsløg.

På mit arbejde er beboerne i høj grad med til at give inspiration og lyst til de daglige gøremål.

Nogle af de udviklingshæmmede deltager på et skovhold, som holder til i den gamle skovriddergård i Stenderup skovene.

Sjovt nok, var min mormor i sin tid, kogekone for en skovridder på selvsamme sted, gennem rigtig mange år. Nogen gange er det mærkværdigt, hvordan tingene i vores historier kan krydse hinanden, gennem livet.

Om hun nogensinde har plukket ramsløg i skovene, ved jeg ikke, men det ville slet ikke undre mig. Helt sikkert har hun vist at de var der, og hvor man kunne finde dem.

Det ved en af vores unge beboere også, og når han er i skoven med sin gruppe, har han fået lært hvad ramsløg er, og hvor han kan finde dem.

Han spurgte mig en dag, om han skulle tage ramsløg med til mig, og om jeg kunne bruge dem til noget, og selvfølgelig sagde jeg ja til det. Et sådant initiativ, er i virkeligheden det jeg elsker, når jeg arbejder med de unge. Og så er det jo et sikkert og dejligt forårstegn når ramsløgene dukker op.

At han så havde gjort sig så meget umage, som han havde, kom helt bag på mig. Ikke mindre end 4 store poser med ramsløg, havde han møjsommeligt plukket i skoven, og bragt med sig tilbage.

Det vidner da om engagement i en sådan grad, at jeg ihvertfald skylder, at få dem brugt konstruktivt.

Det har jeg så været i gang med, og hermed kan du så også få lidt ideer til, hvad ramsløg også kan bruges til.

Ramsløgs pesto.

Du skal bruge:

100 g ramsløg

75 g mandler

1/2 dl rapskimolie med smørsmag

salt, peber

50 g revet mild ost

2 spsk. citronsaft

1-2 tsk. fibersirup gold.

Sådan gør du:

Kom alle ingredienser op i en food processor og lad det kør til massen er finthakket og homogen.

Smag evt. til med mere salt, peber og citronsaft efter behag.


Ramsløgsolie.

Du skal bruge:

100 g ramsløg

3-4 dl rapskimolie med smørsmag

1-2 tsk. hvidvinseddike

Sådan gør du:

Kom ramsløgene op i en foodprocessor, sammen med olien og lad det køre ved høj hastighed i ca. 5 minutter.

Si olien ved at hælde den i en sigte, og lad den dryppe af.

Hæld din olie på en flaske og stil den i køleskabet.

Du har nu en olie som du kan bruge i salatdressinger, som pynt på forskellige retter eller som smagsgiver til forskellige retter.

Prøv f.eks at lave grønne rejer ved at stege dem ved høj varme i en smule ramsløgsolie på en pande, drys med salt.

Dressing af pulp.

Når man laver mad generelt er det også en god ide’ at tænke madspild, og det kan man godt sige, at jeg har gjort her.

Pulpen fra ramsløgs olien, altså alt det der var tilbage i sigten, skrabte jeg ned i en skål, tilsatte en god hvidvinseddike, og smagte den til med salt og peber.

Derefter blev denne dressing vendt i en rest kogte grønsager fra dagen i forvejen. Grønsagerne blev dermed til en ny lille ret, som kunne serveres til en frokost eller tilbehør til kødretter.

 

 

Ramsløgs smør.

Sidst men ikke mindst, kan ramsløg selvfølgelig også bruges i en god kryddersmør.

Nu nærmer grillsæsonen sig jo snart ( hvis du ikke allerede er i gang) og til grillretter er det en god ide’, at have kryddersmør i fryseren.

Jeg hakker et stort bundt ramsløg og blander en stor portion smør med dem.

Rør det gerne sammen på en røremaskine eller med en håndmixer, så er det lettere, at få en jævn, blød konsistens.

Kom massen i en sprøjtepose med en stjernetyl, og sprøjt små toppe ud på et stykke bagepapir på en plade eller bakke.

Dæk smørret med film eller kom bakken i en plastikpose og stil den i fryseren til smørret er frosset. Derefter kan du let løsne de små toppe fra bagepapiret og komme dem i en plastikpose og i fryseren igen.

Nu har du så ramsløgssmør som du kan bruge til dit grillmad, og kan tage den portion ud, som du skal bruge.

God fornøjelse med Ramsløg.

Let lækkert og ligetil.