Dato: 6. december 2017

Rester af ris.

Kender du det? – du kom til at koge alt for mange løse ris.

Ja det kan jo ske, at man fejlberegner hvor meget familien spiser, eller man troede alle var hjemme til aftensmaden. men så blev Sigrid inviteret til at spise hos veninden og Lasse skulle til fodbold og havde ikke lige lyst til at spise inden.

Eller der kom noget andet i vejen og nu står du pludselig der, med en stor mængde løse ris, og skal finde ud af, om du skal smide  dem ud, eller bruge dem til et eller andet.

Nej du må endelig ikke smide dem ud, for der er bare rigtig mange ting, som du kan bruge en rest kogte ris til.Og det er uanset om det er grød ris, fuldkorns ris eller parboiled ris, det hele kan bruges.

Hvis du ikke gider bruge resterne her og nu, kan du sagtens fryse en rest kogte ris ned, og senere bruge dem til en af de følgende retter.

Jeg vil give dig nogen eksempler her, på hvad jeg fornylig har brugt en stor mængde reste-ris til.

Så kan du jo lade dig inspirere, hvis du har lyst.

Kebab med ris.

Den hurtige og nemme ret er en kebab med rester af ris og grønsager.

I virkeligheden kan du bruge rester af kød fra middagen af enhver type, f.eks. en rest kylling, hakket oksekød eller fisk for den sags skyld.

I denne ret har jeg valgt at bruge en rest kalvesteg, som jeg har skåret ud i fine tynde skiver  og derefter i terninger.

Du skal bruge:                              4 pers.

2 spsk. olie til stegning

500 g kogte løse ris (rest)

250 g stegt oksekød ( evt. rest fra en steg)

1 løg

2 fed hvidløg

Taco / kebab krydderi

200 g broccoli

1 rød peberfrugt

2 spsk. tomatpasta

salt, peber

evt. vand

Sådan gør du:

Rengør løg, peberfrugt og hvidløg og skær dem i terninger. Kom olien på panden og varm den godt op. Svits løg, peberfrugt og hvidløg til de begynder at tage farve. Tilsæt oksekød i tynde små skiver og krydr godt med Taco – krydderi. Du kan bruge rester af stegt svinekød, hakket oksekød, eller kylling, som du har lyst og rester til. Lad kødet brune lidt. Tilsæt ris og steg dem med. Rens broccoli og skær det i små stykker og vend det i retten. Tilsæt tomatpasta og evt. lidt vand, hvis du synes retten virker for tør.

Smag til med salt og peber og server retten med en dejlig salat.

 

Den næste ret jeg vil præsentere dig for, er Rispandekager eller risklatter, som vi kaldte dem i mit barndomshjem.

Vi fik dem gerne til eftermiddagskaffen, når vi kom fra skole, hvis mor havde haft en rest risengrød. Jeg tror hun mest brugte rester af grødris, og en almindelig pandekagedej, men jeg laver dem nu ligeså tit af en rest løse ris. Jeg har valgt at gøre opskriften lidt mere spændende med fuldkorns mel og hytteost.

Du kan bruge dem både som morgenmad eller som tilbehør til kødretter, eller som et lille mellemmåltid, som du har lyst til.

Rispandekager / Risklatter.

Du skal bruge:                                                 4 pers.

250 g kogte ris

4 æg

4 spsk. fuldkorns hvedemel

3 spsk. hytteost

salt

2 spsk. hvedemel

1 dl. mælk

Smør til stegning.

Sådan gør du:

Pisk æg sammen med mel og fuldkorns mel, tilsæt mælk og salt.

Vend de kogte ris i dejen til sidst.

Steg små pandekager i en blinispande eller på en almindelig pande. Fordel risen med en ske, når du kommer dej på panden. Den vil gerne falde til bunds.

Stag pandekagerne gyldne på begge side.

Server dem lune med fibersirup eller en frugtmos, som du har lyst til.

På billedet har jeg valgt at servere dem med avocado, cashewnødder, gulerødder og fibersirup.

På det aller øverste billede, kan du se min udgave af en traditionel smørrebrøds lagkage, som stadig er en populær ting at servere, når man får gæster.

Jeg tror årsagen er, at man kan lave det hele i forvejen, og så bare sætte maden på bordet, når gæsterne har sat sig. man behøver ikke stå i køkkenet og anrette osv., mens gæsterne venter.

Det er også en ganske udmærket ting, og hvis du vælger denne udgave, vil du få en ny oplevelse af smørrebrøds lagkagen.

Ris – smørrebrødslagkage:

Du skal bruge:                    5 – 7 pers.

Risbunde:

500 g kogte løse ris

5 æg

purløg

salt

Fyld:

300 g friskost

1/2 Iceberg salat

2 plader Noritang

1 peberfrugt i små tern

400 g rejer

2 æg

10 cherrytomater

1 agurk

evt. lidt basilikum til pynt

Sådan gør du:

Rør alle ingredienserne, æg, ris, purløg og salt, til bunden sammen i en skål. Smør massen ud på en bageplade med bagepapir og bag den ved 150ºi ca. 15 minutter. Afkøl bunden.

Del bunden i to lige store firkanter og smør begge bunde med et tykt lag friskost.

Riv Noritang i mindre stykker og fordel det på den ene bund. Læg derefter icebegsalat, rejer og peberfrugt i tern på den samme bund.

Læg den anden smurte bund ovenpå og pres dem lidt sammen. Glat friskosten ud med en paletkniv og smør evt. lidt rundt i kanten. Pynt med agurkeskiver, kogt æg, cherrytomater og basilikum.

Lad dig inspirere af billederne herunder, som viser opskriften trin for trin.

Lav gerne “lagkagen dagen før, da den kun vinder i smag, ved at trække i køleskabet.

Ris salat med rosenkål.

Ligesom du kan få brugt dine rester af kogte ris, kan du jo også bruge rester af de grønsager, som du nu har, eller har lyst til at bruge. Der er ikke nogen grænser for, hvad du kan blande i din salat, det er din smag der afgør det.

Du skal bruge:                               4 pers.

500 g kogte ris

500 g rå blomkål

1 porre

2 gulerødder

2 stængler blegselleri

1 kop majs

1 kop ærter

lidt friskhakket persille

evt. lidt ost i tern

Dressing:

2 spsk. olivenolie

1 spsk. æblecidereddike

2 spsk. citronsaft

1 tsk. sennepspulver eller sød sennep

2 tsk fibersirup

salt, peber

Sådan gør du:

Rens og riv gulerødderne groft. Hak blomkålen fint, evt. i foodprocesser eller riv den på rivejernet.Skær blegselleri i små terninger og snit porren fint. Hak persillen groft. Tø frosne majs og ærter op under koldt vand, og lad dem dryppe af.

Bland alle grønsagerne med den kogte ris. Bland alle ingredienser til dressingen og smag til. Bland dressing i salaten og server evt. til et stykke kylling eller andet kød.