Dato: 26. april 2018

Varme hveder med eller uden sukker.

I dag ringede min søn og spurgte om det ikke var rigtigt, at vi plejer at få sukker på vores varme hveder til St. Bededag.
Og jo det er rigtigt, det har vi fået i generationer i vores familie.
Ristede hvedeboller med smør og sukker, endda gerne tandsmør.
Endnu et eksempel på, at det nok ikke har været den sundeste livsstil der har præget familien, men det var tradition, og den har man selvfølgelig givet videre til sine børn.
I dag ville jeg nok overveje, om de så ikke skal fylde en spisekasse i Sense, nyde dem med sukker og så få kassen lukket og komme videre til den næste sunde spisekasse.
En anden løsning kunne selvfølgelig være, at gøre dem en smule sundere, f.eks. sukkerfri og bage dem med Sukrin i stedet for sukker, og så servere dem med f.eks. en sukkerfri rabarbermarmelade og et tyndere lag smør.
Men heldigvis kan du jo selv bestemme.
Oprindeligt stammer traditionen fordi Bededag skulle være arbejdsfri, bod og bededag og dette selvfølgelig også for bagerne.
De bagte derfor hvedeknopper, som folk kunne købe dagen før, da butikkerne jo også ville være lukkede på Bededag.
Man skulle faste indtil gudstjenesten og måtte hverken arbejde, rejse, lege eller spille, indtil den sidste ud af tre gudstjenester var overstået.
I dag forbinder man mere dagen med en ekstra fridag i foråret, og vi nyder hvederne aftenen før Bededag, lune ristede og med eller uden sukker.